Kam vyrazit s rodinou pod stan v ČR?

Užít si dovolenou pod stanem se každoročně vydá spousta Čechů. Kempování patří téměř mezi národní sporty. Chystáte se i vy vyrazit s rodinou pod stan, ale nevíte kam? Poradíme vám pár míst, kde si stanování užijete naplno i s dětmi.

Co s sebou?

Základem na kempování je samozřejmě stan. Konkrétně na dovolenou s dětmi se hodí rodinné stany, které jsou určeny pro více osob a zároveň nabízí i více oddělených místností. Ani u těchto stanů neupozaďte faktor vodního sloupce, materiálu, větracího systému či dostatek vnitřních kapes, pokud se teprve chystáte takový stan pořizovat. Za stan například od kvalitních outdoorových značek si sice připlatíte, ale naoplátku vám bude dělat společnost při cestách dlouhá léta.

Na svá outdoorová dobrodružství s rodinou si samozřejmě vezměte spacák. Ten volte vždy tak, aby byl dostatečně teplý do podmínek, do kterých se chystáte vyrazit. V letních měsících často postačí lehký a dobře skladovatelný, do ranních mrazíků na jaře a podzim naopak silnější. Obecně platí, že pro naše podmínky postačí komfort spacího pytle kolem mínus pěti stupňů Celsia. Pro vaše maximální pohodlí se vybavte dostatečně silnou karimatkou.

Další nezbytnosti

Nepodceňte správnou volbu oblečení na venkovní aktivity i na spaní. Pro všechny případy je dobré mít s sebou přibaleno funkční spodní prádlo a ponožky, ze syntetických materiálů nebo merino vlny, které vždy zahřejí. Samozřejmě také nepromokavou bundu, náhradní pevné boty, čelovku, potřebnou hygienu, lékárničku či powerbanku na nabití telefonu. Mimo to, pokud se neplánujete stravovat pouze v restauracích, hodí se turistický vařič, nádobí, láhev na vodu, nůž a také skládací nábytek, abyste si jídlo pohodlně snědli.

Tipy, kam vyrazit

Kde by ale mohla být ta pravá dovolená pod stanem plná zážitků? Ať už se přikláníte ke kempům, nebo dáváte přednost hledání klidu a kontaktu s přírodou, je důležité být o místě informováni, abyste nebyli nepříjemně překvapeni. Zejména pak s dětmi je dobré o lokalitě vědět více. Čím menší děti máte, tím lepší zázemí je potřeba mít. Je určitě výhodou, v případě kempování mimo kemp, mít v dosahu nějaké město či obchod. Zároveň se hodí mít v blízkosti zdroj vody, kde případně můžete chladit pití a potraviny.

Většina rodin si pro svůj rodinný výlet vybírá kempy. S výběrem vždy pomohou recenze a zkušenosti lidí, ale obecně můžete vybírat například dle následujících kritérií:

  • úroveň hygieny,
  • čisté podmínky pro mytí,
  • vhodné zázemí pro děti v kempu i okolí,
  • možnosti koupání, například pro malé brouzdaliště, bazén či rybník,
  • sportovní zázemí,
  • možnost stravování se v kempu či blízkém okolí,
  • obchod v kempu či v blízkosti.

Kempy

Máme pro vás několik konkrétních tipů na kempy vhodné pro rodiny s dětmi, které byly dlouhodobě kladně hodnoceny.

  • Camping Lipno Modřín se nachází na břehu přehrady a okraji obce Lipno nad Vltavou. Vhodný pro auta, stany i karavany, navíc s oblázkovou pláží a rozsáhlým sportovním areálem.
  • Safari Kemp ve Dvoře Králové připomíná dovolenou v Africe, kdy můžete pozorovat antilopy či zebry v sousední zoo. K využití je také bazén, vířivka a dětské hřiště.
  • Autocamp Sedmihorky v Českém ráji nabízí zázemí s rybníkem a písčitou pláží, sportovní a dětská hřiště, minigolf či mini farmu s domácími zvířaty. Výhodou je společná kuchyňka, ale i restaurace, kiosek, stánek s potravinami a samotná lokalita v přírodě.
  • Kemp Letní den v okresu Jindřichův Hradec nabízí vysokou úroveň, navíc s animačními programy, dětskými hřišti a výhodnou lokalitou pro cyklistiku a turistiku.
  • Family Kemp Máchovo jezero nabízí kromě písečné pláže s pozvolným vstupem, také celou řadu hřišť či animační programy. Dospělí ocení chill out zóny, velký společný gril či možnost masáží.

Podobné příspěvky